Lichttherapie

Het IHN biedt sinds 1995 de mogelijkheid tot behandeling van seizoensgebonden stemmingstoornis ‘winterblues/winterdepressie’ middels lichttherapie. In een aantal Nederlandse ziekenhuizen wordt met deze opzienbarende vorm van therapie gewerkt. De behandeling bestaat uit 5 achtereenvolgende dagen, 30 minuten plaatsnemen voor een speciale lichtbron van 10.000 lux.
Het infrarode- en ultravioletlicht zijn uit het spectrum verwijderd, dus het is geen zonnebank en men kan normaal gekleed de weldadige behandeling ondergaan.

Kosten

Vanaf 1 september 2016,  € 80.– voor een behandeling van 5 dagen à ½ uur per dag. Meestal kunt u de apparatuur thuis gebruiken.

Het licht is niet schadelijk voor de ogen.

Uit onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Groningen blijkt, dat gemiddeld één op de tien Nederlanders tijdens de donkere maanden van het jaar depressief wordt.

Bij een winterdepressie spreken we van seizoen- gebonden stemmingsproblemen. Doorgaans beginnen de symptomen elk jaar rond september en kunnen aanhouden tot april. Het meest heftig worden de klachten in de donkere maanden november t/m februari.

Slaapproblemen

meer dan normaal slapen zonder uitgerust te zijn

– startproblemen bij het opstaan

– meer behoefte aan een middagslaapje

Eetproblemen

overmatig gebruik van koolhydraatrijk voedsel.

– voorkeur voor pasta´s (macaroni, spaghetti, stamppot)

– snoepen van zoetigheid

– gewichtstoename

Stemmingsproblemen

– depressie

– somberheid, wanhoop- en schuldgevoelens

– meer dan normaal last van innerlijke onrust

– normale taken worden als last ervaren en futloos

– gevoelens van hopeloosheid

– gevoelsarmoede

Cognitieve problemen

– concentratieproblemen

– moeite met plannen en organiseren

– makkelijk geïrriteerd raken in contact met anderen

– je gauw tot last voelen van anderen

– minderwaardigheidsgevoelens

– problemen in relatie en/of werk

– verlies van libido (minder zin in seks)

Vermoeidheid

– minder energie

– te vermoeid voelen voor actie

– eenvoudige taken worden als inspannend ervaren

– lusteloosheid

Lichamelijke verschijnselen

– algemene malaise

– vaak gewrichtspijn en/of maagbezwaren

– verminderde weerstand tegen infecties

Gedragsproblemen

 – bij jonge mensen als gevolg van wisselende stemmings- en concentratieproblemen

– leerproblemen

Algemene informatie

De klachten behorend bij een winterdepressie kunnen dermate ernstig zijn dat men tot niets meer komt en de hele dag op bed wil gaan liggen. De gevolgen kunnen mild tot ernstig zijn en variëren van enkele dagen ziek thuis tot volledige arbeidsongeschiktheid. In zeldzame gevallen is voor mensen met een winterdepressie het leven niet meer de moeite waard.

Heeft men alleen last van vermoeidheid en lusteloosheid tijdens de winterperiode en kan men moeilijk op gang komen in de ochtend, dan spreekt men van de winterblues. De symptomen zijn aanmerkelijk milder dan bij een winterdepressie.

In tegenstelling tot andere vormen van depressie, verdwijnt de winterdepressie in de lente als sneeuw voor de zon. De gewichtstoename raakt men geheel of gedeeltelijk weer kwijt en men voelt zich tijdens de lente en zomer energiek en gezond.

De oorzaak van winterdepressie moet naar alle waarschijnlijkheid gezocht worden in een relatief tekort aan licht in de winter. Bepaalde zenuwcentra in onze hersenen, die verantwoordelijk zijn voor controle over onze dagelijkse stemmingen, worden gestimuleerd door de hoeveelheid licht dat via de ogen de hersenen binnenkomt.

Tijdens de nacht, produceert de pijnappelklier een stof die melatonine heet. Dit hormoon maakt slaperig. Bij het ochtendgloren is het heldere licht verantwoordelijk voor het stoppen van de melatonineproduktie. Maar op donkere winterdagen, en dan met name in huis, wordt er onvoldoende licht ontvangen. Het proces van ontwaken wordt niet goed in gang gezet waardoor de ‘wekkende’ lichtprikkel uitblijft.

Wetenschappers hebben aangetoond, dat helder licht een belangrijke invloed heeft op de stofwisseling van de hersenen. Er is verband gevonden tussen de blootstelling aan helder licht en een toegenomen aanmaak van een belangrijke stof in de hersenen, serotonine genaamd. Van een tekort aan serotonine is bekend dat het een depressie veroorzaakt. De laatste jaren is uit onderzoek naar voren gekomen, dat ‘therapeutisch helder licht’, waaruit het infrarode- en ultravioletlicht zijn gefilterd, de verstoorde biologische ritmen kan herstellen en reguleren.

Het licht moet voldoende helder zijn. Tenminste 2500 lux is noodzakelijk. Dit is vijf maal zo helder als een goed verlicht kantoor. Een normale huiskamer heeft een verlichting rond de 150 lux. Meer helder licht tot 10.000 lux werkt sneller. In tegenstelling tot eerdere overtuigingen hoeft het licht niet geheel overeen te komen met het spectrum van het daglicht. De huidige lichtbronnen zijn 10.000 lux. De behandeling bestaat uit vijf achtereenvolgende dagen een half uur plaats nemen voor de lichtbron, waarbij zeer regelmatig in het licht dient te worden gekeken. Door de behandeling wordt de aanmaak van serotonine productie verhoogd en blijkt dat het merendeel van de mensen aan één behandeling (vijf dagen, een half uur per dag) voldoende hebben om op een prettige wijze de winter door te komen. Het licht is onschadelijk voor de ogen. Bij oogproblemen is het echter raadzaam even contact op te nemen met uw huisarts of oogspecialist. Dit adviseren wij ook bij gebruik van medicijnen. Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben neemt u dan even contact op met ons instituut.

Reacties zijn gesloten.